در دنیای عمران و ساخت و ساز، فشرده کردن خاک و مصالح نقش مهم و حیاتی در استحکام بخشیدن و ایجاد پایداری سازهها ایفا میکند. انواع غلتک راهسازی به عنوان ابزاری قدرتمند با عبور از روی سطوح خاک، شن و آسفالتها این فرایند را به بهترین نحو انجام میدهند. غلتکهای راهسازی در دستههای کلی ایستا و ارتعاشی وجود دارند که غلتکهای ایستا با وزن خود، سطوح خاک را فشردهسازی میکنند و غلتک راهسازی ارتعاشی با ایجاد لرزش این کار را انجام میدهد. در این مقاله قصد داریم به معرفی غلتکهای راهسازی مختلف، کاربردهای آنها و نحوه خرید آن بپردازیم.
انواع غلتکهای راهسازی
امروزه به دلیل کاربرد بسیاری که انواع مختلف غلتک راهسازی بر عهده دارند، تولیدکنندگان بسیاری دست به تولید انواع گوناگون این ماشین صنعتی زدند. برخی از پرکاربردترین و شناخته شدهترین انواع غلتکهای راهسازی شامل موارد زیر هستند:
غلتک پاچه بزی
غلتکهای پاچه بزی، نوعی غلتک راهسازی هستند که به طور خاص برای فشرده سازی خاکهای چسبنده و رسی طراحی و تولید شدهاند. این غلتکها به دلیل داشتن زائدههای برجستهای قادر هستند فشار زیادی را به عمق خاک وارد کنند و آن را به طور مؤثر متراکم نمایند. استفاده از این ماشین راهسازی برای مصرفکنندگان مزایای بسیاری را به همراه دارد که برخی از آنها عبارتاند از:
- کارایی بالا در خاکهای چسبنده
- فشرده سازی شیبها
- قابلیت مانور بالا
برخی از معایب استفاده از این نوع غلتک شامل موارد زیر است:
- ایجاد ناهمواری در سطح خاک
- کندی در حرکت
غلتک شبکهای
یکی از انواع غلتک راهسازی، غلتک شبکهای است که از یک درام استوانهای توخالی با شبکههایی از میلههای فولادی تشکیل شده است. این نوع غلتک راهسازی به طور خاص برای فشرده سازی خاکهایی با دانههای درشت و سنگی در پروژههای زیربنایی مانند راهسازی و زیرسازی طراحی شدهاند. برخی از مزایای استفاده از این غلتکها عبارت است از:
- فشرده سازی خاکهای دانه درشت
- ایجاد سطحی صاف و یکنواخت
- مناسب برای فشرده سازی سنگهای هوازده
- سرعت بالا در حرکت
از جمله معایب استفاده از این محصول شامل موارد زیر هستند:
- نامناسب برای خاکهای ریز
- ایجاد سروصدای زیاد
- قیمت بالا
غلتک ارتعاشی
همانطور که از نام این محصول پیداست، از لرزش برای فشرده سازی خاک استفاده میکند. این نوع غلتک راهسازی دارای موتورهای قدرتمندی است که لرزشهایی را به درام منتقل میکنند و سپس به خاک و مصالح زیرین انتقال میدهند. این ارزشهای ایجاد شده ذرات خاک را جابهجا میکنند و فرایند فشرده سازی را به طور عمیق و یکنواختتر انجام میدهند. از جمله مزایایی که استفاده از این نوع غلتک به همراه دارد شامل پارامترهای زیر خواهد بود:
- فشرده سازی عمیقتر خاک
- کارایی بالا در فشرده سازی خاکهای مختلف
- سرعت بالا در حرکت
- کاهش میزان ضخامت لایههای خاک
- ایجاد سطحی صاف و یکنواخت
برخی از معایب استفاده از غلتکهای ارتعاشی عبارت است از:
- آسیب به لولهها و تأسیسات زیر زمین
- ایجاد مزاحمت برای سازههای مجاور
- عدم کارایی در خاکهای اشباع
- وابستگی به اپراتور
غلتکهای فولادی صاف
غلتکهای فولادی صاف یکی از بهترین انواع غلتک راهسازی هستند که به دلیل داشتن وزن بالا و سطح صاف برای فشرده سازی خاک مناسب خواهند بود. وزن سنگین این غلتک راهسازی فشار زیادی را به سطح زیرین خاک وارد میکند و ذرات خاک و مصالح را به طور کامل به هم میچسباند. به طور کلی سطح صاف غلتک ناهمواریهای سطح را از بین میبرد و سطحی صاف و یکنواخت را برای انجام عملیات بعدی مانند آسفالت ریزی یا بتن ریزی آماده میکند. با توجه به این آپشنها برخی از مزایای استفاده از این نوع غلتک عبارت است از:
- فشرده سازی نهایی خاک
- ایجاد سطحی صاف و یکنواخت
- مناسب برای مصالح مختلف
- سرعت بالا در حرکت
از جمله برخی از معایب استفاده از غلتکهای فولادی صاف شامل موارد زیر است:
- نامناسب برای خاکهای چسبنده
- ایجاد ارتعاش
- داشتن قیمت بالا
غلتک پنوماتیک (چرخ لاستیکی)
بر خلاف غلتکهای فولادی که از وزن بالای خود برای فشرده سازی خاک استفاده میکنند، این نوع غلتک راهسازی از لاستیکهای پر از هوا برای انجام این کار استفاده میکند. لاستیکهای نرم و پهن این غلتکها، فشار را به صورت یکنواخت به سطح زیرین خاک وارد کرده و بر این اساس از آسیب رسیدن به دانههای خاک و مصالح جلوگیری میکنند. حفرههای موجود در سطح لاستیکها، این امکان را ایجاد میکند تا هوای محبوس شده در بین ذرات خاک تخلیه شوند و به فشرده سازی بهتر و تراکم بالاتر کمک میکنند. با توجه به این موضوع برخی از مزایایی که استفاده از انواع غلتک راهسازی پنوماتیک فراهم میکند عبارت هستند از:
- فشرده سازی بدون آسیب
- مناسب برای خاکهای ریز
- ایجاد سطح صاف و یکنواخت
- قابلیت تنظیم فشار
- مناسب برای سطوح ناهموار
بر این اساس در مقابل مزایای برخی از معایب بکارگیری غلتک پنوماتیک شامل موارد زیر است:
- سرعت پایین در حرکت
- قیمت بالا
- نامناسب برای خاکهای دانه درشت
غلتکهای کفشک دار
غلتکهای کفشک دار بر خلاف غلتکهای استوانهای از وزن خود برای فشرده سازی استفاده میکنند؛ زیرا این نوع غلتکها از صفحات فلزی متعددی به صورت زنجیرهای متصل به هم تشکیل شدهاند. این صفحات فلزی با حرکت غلتک راهسازی ضربات متعددی را به لایههای زیرین خاک وارد میکنند که باعث میشود ذرات خاک به طورت عمیق در هم کوبیده شوند. فشرده سازی خاک به وسیله وزن غلتک برخی مزایا به همراه دارد که عبارت است از:
- فشرده سازی عمیق
- مناسب برای خاکهای چسبنده و رسی
- کارای بالا در شیبها
- سرعت بالا در حرکت
از جمله این مزایای استفاده از آنها معایبی نیز دارد که شامل موارد زیر هستند:
- ایجاد ناهمواری در سطح خاک
- آسیب به لوله و اتصالات زیر سطح زمین
- ایجاد سروصدا
- مصرف سوخت بالا
کاربرد غلتکهای راهسازی
انواع غلتک راهسازی همواره یار همیشگی مهندسان عمران در ساخت و ساز جادهها، ساختمانها و محوطههای مختلف بودهاند. این غولهای فولادی با فشرده سازی خاک و مصالح نقشی اساس در فعالیتهای عمرانی ایفا میکنند. بر این اساس برخی از کاربردهای گوناگون غلتک راهسازی عبارت است از:
- فشرده سازی خاک
- متراکم کردن مصالح
- تسطیح سطوح
- جابهجایی مصالح
- یخزدایی
- فشرده سازی زبالهها
- سد سازی
راهنمای خرید انواع غلتکهای راهسازی
همانطور که در بالا مطرح شد برخی از غلتکهای راهسازی دارای قیمت بالا هستند و به همین منظور افراد باید قبل از خرید آنها به برخی نکات و موارد توجه داشته باشند. در صورتی که به این نکات توجه نکنند ممکن است متحمل ضرر مالی سنگینی شوند. برخی از نکاتی که باید در هنگام خرید در نظر داشته باشند در زیر آورده شده است:
- انتخاب نوع و مدل غلتک
- بررسی مشخصت فنی، کاربرد، بودجه، برند و خدمات پس از فروش
- آزمایش و ارزیابی غلتک راهسازی
- در نظر گرفتن ایمنی و کاربری آنها
به طور کلی خرید غلتکهای راهسازی مختلف نیازمند بررسی دقیق نیازهای پروژه و ویژگیهای دستگاه است. بر این اساس در مواردی افراد نیاز به خرید ماشین آلات راهسازی نداشته و یا بودجه کافی برای خرید آنها را ندارند. با توجه به این موضوع آنها میتوانند از انواع غلتک راهسازی مانند غلتکهای بکسل دار استوانهای، لاستیکی، ترکیبی و غیره که به تراکتور، لودر، مینی لودر و بکهو متصل میشوند استفاده کنند.
فروش غلتک راهسازی با ضمانت رسمی
از آن جایی که انواع غلتک راهسازی جزء ماشین آلات صنعتی و یک محصول مصرفی با قیمت بالا هستند کیفیت آنها برای خریدار بسیار اهمیت دارد. بر این اساس بهتر است افرادی که قصد خرید غلتک راهسازی را دارند از طریق شرکتهای معتبر داخلی و خارجی، نمایندگی شرکتها خرید نمایند. این مجموعهها نماینده رسمی شرکتها بوده و محصول را با ضمانت رسمی و خدمات پس از فروش به افراد عرضه میکنند.
کلام آخر
غلتکهای راهسازی مختلفی مانند چرخ لاستیکی، کفشک دار، فولادی صاف و غیره در بازار وجود دارند که هر کدام برای استفاده در نوع خاصی از خاک مناسب هستند. جدا از این نوع غلتکهای راهسازی، انواع مختلف غلتک راهسازی وجود دارد که به لودر، تراکتور، مینی لودر متصل میشوند که همان کارایی را دارند؛ اما دارای قیمت پایینتری نیز هستند.
اگر به دنبال خرید انواع غلتک راهسازی با بهترین قیمت و ضمانتنامه رسمی هستید بهتر است با شرکت تارا بابکت در ارتباط باشید. این شرکت با داشتن سالها تجربه درزمینه تولید و فروش ماشین آلات صنعتی مختلف آماده خدمترسانی به مشتریان گرامی است.